Notater om europas-historie.net

Denne bloggen forteller om utviklinga av nettstedet www.europas-historie.net og lar interesserte delta i utviklinga ved å bidra med meninger og kommentarer.

Mitt foto
Navn:
Sted: Norway

Jeg er utdannet til cand.polit - har samfunnsvitenskapelig embetseksamen av høyere grad - og er så glad i bøker og historie at jeg prøver å skape en uavhengig levevei å arbeide med bøker på internett.

mandag, februar 20, 2012

Statsministerens nyttårstale.

I desember 2009 ble jeg kontaktet av statsministerens kontor i forbindelse med arbeidet med statsministerens nyttårstale. Det kan man vel kalle både en ære og en anerkjennelse. Her er talen og korrespondansen følger:



****************************


From: Eriksen Torbjørn Giæver [Torbjorn-Giaever.Eriksen@smk.dep.no]
Sent: 2009-12-09 11:10:50 CET
To: torforde@online.no
Subject: Spania

Hei Tor

Takk for glimrende historiesider på nettet. Har ett spørsmål til Spanias historie; er "Arbeid er rikdom" et sitat fra Luis Ortiz eller er det din oppsummering av hans standpunkt? Vilar kilde her?



Mvh



Torbjørn Giæver Eriksen

Statssekretær for presse

Statsministerens kontor

State secretary
Office of the Prime Minister

+47 99541911


*******************************************
Jeg svarte først med denne eposten:



From: Tor Førde [torforde@online.no]
Sent: 2009-12-09 14:41:49 MET
To: Eriksen Torbjørn Giæver [Torbjorn-Giaever.Eriksen@smk.dep.no]
Subject: SV: Spania

Hei Torbjørn,

Mange takk for hyggelig epost!

Setninga "Arbeid er Rikdom" fant du her:
http://www.europas-historie.net/silverinsevilla2.htm

og den er et sitat hentet fra side 161 i boka "A History of Gold and Money" skrevet av Pierre Vilar, og Vilar siterte Luis Ortiz, går jeg ut fra siden setninga er omgitt av "enkle gåseøyne".

Boka er utgitt av Verso i 1991: ISBN 0 86091 798 3



En annen ting: Jeg ville gjerne skrive "Humaniseringens historie" på internett. Det er det jeg nå i flere år har studert på. Samfunnet og livet er jo langt mer humant nå enn i tidligere tider. Utviklinga fram mot et mer humant samfunn kan følges helt fra middelalderen. Hovedlinja kan sies å være utvikling av sterke sivile samfunn, som til slutt blir så sterke at de gjennom utviklingen av demokrati tar makten over staten, som vi kan si har skjedd i Vest Europa i dag. Dette er ei svært kompleks historie som inkluderer utvikling av organisasjoner, omgangsformer, idealer, lover etc. Litteraturen om dette er svært stor. Dette kan sies å være ei hovedlinje i Vestens historie, og sett fra vanlige folks synsvinkel er det det viktigste som har skjedd. Dette ville jeg like å skrive om, men å skrive ei bok om dette er ikke tilstrekkelig til å gjøre rettferd til dette enorme temaet. Jeg burde heller skrive i årevis på internett om dette enorme temaet. Men trenger da økonomisk backing. Det har vært et betydelig antall lesere av det jeg har skrevet, men selv om jeg var oppe i omkring to tusen lesere daglig var det ingen inntekt å hente. Men dette skulle være høvelig for staten å støtte siden temaet tar opp det viktigste som har skjedd de siste tusen år. Du kjenner vel noen som sitter på pengesekken?


Med hilsen
Tor Førde


Og fulgte så opp med denne eposten:



From: Tor Førde [torforde@online.no]
Sent: 2009-12-09 22:37:07 MET
To: Eriksen Torbjørn Giæver [Torbjorn-Giaever.Eriksen@smk.dep.no]
Subject: SV: Spania

Hei igjen,

Det er vel litt uklart om setninga "Arbeid er rikdom" er et sitat fra Luis Ortiz eller en oppsummering av budskapet hans foretatt av Pierre Vilar. Vilar oppgir ingen kilde. Jeg kan derfor sitere den setninga der uttrykket forekommer. Det er altså på side 161 i boka:


Luis Ortez argued the following. Spain should be rich and thrifty, and had to maintain a gap between production and consumption to allow for saving. "Work is wealth", and the idle gentry, soldiers, servants, beggars, students, lawyers and the men of letters had to be sent back to productive work and "mecanical" employment.


Med hilsen
Tor Førde



Og faktisk brukte statsminister Stoltenberg denne opplysninga mi i nyttårstalen sin.