Notater om europas-historie.net

Denne bloggen forteller om utviklinga av nettstedet www.europas-historie.net og lar interesserte delta i utviklinga ved å bidra med meninger og kommentarer.

Mitt foto
Navn:
Sted: Norway

Jeg er utdannet til cand.polit - har samfunnsvitenskapelig embetseksamen av høyere grad - og er så glad i bøker og historie at jeg prøver å skape en uavhengig levevei å arbeide med bøker på internett.

onsdag, mars 08, 2006

Det Tyske Keiserrikets Nye Historie

En ny tekst om tysk historie er blitt lagt ut på www.europas-historie.net den 8. mars. Her er hovedpunktet i teksten:

Oppgaven min nå er å avslutte serien med tekster om tysk historie, og jeg vil at denne serien skal være oppdatert med de betydelige endringer i synet på tysk historie som måtte finnes. Er tysk historie blitt forandret de siste årene?


Ja, i løpet av de siste 15-20 årene er synet på Det Tyske Keiserrikets historie (1871-1918) blitt sterkt forandret. Man regner at denne forandringene ble innledet med David Blackbourns og Geoff Eleys bok "The Peculiarities of German History - Bourgeois Society and Politics in Nineteenth-Century Germany", som kom ut i 1984 og er referert på www.europas-historie.net i teksten "Tysk Histories Egenart 1848-1914". Deretter har det fulgt en strøm av grundige og inngående studier av det tyske keiserrikets historie som fullstendig har endret synet på den. Fram til 1985 var synet på det tyske keiserrikets historie dominert av Sonderweghypotesen. Den fortalte at det tyske keiserriket hadde vært mer autoritært, føydalt og militaristisk enn for eksempel England og Frankrike, og derfor ikke i stand til å utvikle et liberalt demokrati, og derfor lå veien åpen for nazismen da den store krisen kom rundt 1930. Den normale utviklingen som burde ha vært fulgt var den som hadde foregått i England. I de siste ti årene har det kommet mange studier som setter dette fullstendig på hodet og som peker på at det mest avanserte, kreative og dynamiske landet i Europa var det tyske keiserriket, og at det var mindre krigersk og militaristisk enn de landene som Sonderweghypotesen pekte på som idealene. Niall Ferguson, som er professor i historie ved Harvard og har vært professor ved Oxford skriver at det ville ha vært bedre at Tyskland vant Første Verdenskrig enn at det gikk som det gikk, og Margaret Lavinia Anderson, som er professor i historie ved Berkeley i California, sammenlikner demokratiet i England med demokratiet i det tyske keiserriket og finner at på de punktene der hun foretar sammenligninger var det tyske keiserriket mer demokratisk enn England. Og flere og flere peker på at dersom man søker en modell for den utvikling som faktisk har foregått og foregår i Europa så er modellen å finne i Tyskland, og ikke i de landene som ble framstilt som modeller for det normale i Sondeweghypotesen.


Dette er den største forandringen i tysk historie i de siste årene, og om den og om arbeidet med å framstille den kan du lese mer i teksten "Det Tyske keiserrikets nye historie", som ligger på nettstedet www.europas-historie.net.

Det er mulig å kommentere tekstene og å komme med andre synspunkter eller spørsmål her på bloggen.

Til slutt vil jeg minne om at øverst på de annonsene for bøker som er å finne inne i tekstene er det et søkefelt der du kan søke etter alle de bøkene som du ønsker å kjøpe!!


0 Comments:

Legg inn en kommentar

<< Home